Τετάρτη, 5 Φεβρουαρίου 2014

ΟΙ ΜΕΓΑΛΕΣ ΖΥΓΙΕΣ ΤΗΣ ΚΙΣΑΜΟΥ ΜΕΡΟΣ ΔΕΚΑΤΟ: ΚΟΠΑΝΙΔΗΣ-ΦΡΑΓΚΕΔΗΣ

Βιολί:Βασ.Παπαδάκης(Κοπανίδης), σαντούρι:Λουκάς Μπέρτος, λαγούτο: Μαν.ΦραγκεδάκηςΣυνεχίζοντας το αφιέρωμα στις μεγάλες μουσικές "ζυγιές" της επαρχίας Κισάμου, συναντάμε δύο σημαντικούς καλλιτέχνες, τον βιολάτορα Βασίλη Παπαδάκη ή Κοπανίδη και τον Μανώλη Φραγκεδάκη. Καλλιτέχνες οι οποίοι έγραψαν μαζί, αλλά και ξεχωριστά ο καθένας, την δική τους μουσική ιστορία στα καλλιτεχνικά δρώμενα του τόπου μας.
Συνεργάστηκαν για πολλά χρόνια, σε όλη την έκταση του νομού Χανίων, αποκτώντας φήμη. Στα πανηγύρια και στους γάμους, περιζήτητοι, πολλές φορές ο γαμπρός για να τους "κλείσει", τους έδινε προκαταβολή!
Στις ταβέρνες και τα κέντρα της πόλης των Χανίων, οι μαγαζάτορες κατά την δεκαετία του '30 κυρίως, συνορίζονταν ποιός θα πρωτοπάρει αυτούς τους δύο καλλιτέχνες στο μαγαζί του. Και αυτοί από μεριάς τους, για να μην χαλάνε χατήρι σε κανέναν, έπαιζαν κάθε εβδομάδα και σε άλλο μαγαζί, καλύπτοντας έτσι την ζήτηση που είχαν.
Η μουσική τους συνεργασία που κράτησε περίπου δέκα χρόνια και έτερψε χιλιάδες κόσμου, τερματίστηκε όταν ο Μανώλης Φραγκεδάκης αποφάσισε να σταματήσει την ενεργό ενασχόληση του με την μουσική και να αφοσιωθεί στην οργανοποιία,  στην οποία άλλωστε και διέπρεψε και χαρακτηρίστηκε ώς ο καλύτερος κατασκευαστής λαγούτων της γενιάς του σε όλη την Κρήτη, κι από τους καλύτερους στην Ελλάδα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: