Πέμπτη 19 Ιουνίου 2014

ΕΙΚΟΣΙ ΧΡΟΝΙΑ ΧΩΡΙΣ ΤΟΝ ΓΙΩΡΓΗ ΚΟΥΤΣΟΥΡΕΛΗ





1994 - 18/06/1994

Είκοσι χρόνια πρίν....κι η πιο μερακλήδικη καρδιά της κρητικής μουσικής παράδοσης, σταμάτησε να χτυπά. Ο Γιώργης Κουτσουρέλης έφυγε, σε ηλικία 80 ετών, εκεί, στη πόλη που δόξασε και που από αυτήν δοξάστηκε, στο Καστέλι Κισάμου των Χανίων.
Ο άνθρωπος που αποθεώθηκε, που απογείωσε την φήμη του, που χάρη σε αυτόν, το λαγούτο, το όργανο της ζωής του, απέκτησε πρωταγωνιστικό ρόλο. Ο ίδιος λάμπρυνε με την παρουσία του για παραπάνω από 60 χρόνια τα κρητικά πάλκα, γαλούχησε και παραδειγμάτισε τις νεώτερες γενιές. Το πιο τεχνικό παίξιμο λαγούτου της γενιάς του και όχι μόνο που επίσημα έχει καταγραφεί στην κρητική μουσική. Δεν χρειάζεται να μπούμε σε λεπτομέρειες για την ζωή και το έργο του, άλλωστε αυτά μπορείτε κάλλιστα να τα διαβάσετε σε αυτό εδώ το blog .
Η σημερινή ανάρτηση έχει έναν απλό σκοπό:Με χαμηλούς τόνους και χωρίς έπαρση, ένα λιτό μνημόσυνο στον γίγαντα του κρητικού λαγούτου, Γιώργη Κουτσουρέλη. Αφιέρωμα και προσκύνημα στην τέχνη του, σε πείσμα των καιρών που οι "πολλοί" σήμερα τον ξέχασαν, αν και ασχέτως δεν ξεχνούν "άλλους" κάθε χρόνο, κάθε μήνα, κάθε ημέρα, λές και αυτοί έσπασαν "καλούπια"....

Αθάνατος πάντα δάσκαλε!!!!!


Εκ μέρους του "Κίσαμος-Μουσική και Κουλτούρα".