Τετάρτη 28 Ιουλίου 2010

ΒΑΣΙΛΗΣ ΠΑΠΑΔΑΚΗΣ-ΚΟΠΑΝΙΔΗΣ




1880 - 1949.

Παλαιός βιολιστής που άκμασε στις αρχές του περασμένου αιώνα. Γεννήθηκε στα Μπαλαμπιανά Γραμβούσας Κισάμου. Από μουσική οικογένεια ο Κοπανίδης, μιας και οι πρόγονοι του, οι Μπαλαμποί, ήσαν σπουδαίοι βιολιστές. Μαζί με το βιολί έμαθε και την τέχνη του χασάπη κι έτσι για πολλά χρόνια ασκούσε αυτά τα δύο επαγγέλματα. Ανέβηκε στην Αθήνα για μερικά χρόνια όπου και έπαιξε σε κέντρα διασκεδάσεως της εποχής του. Εκεί, εμπλούτισε το ρεπερτόριο του με ευρωπαϊκά τραγούδια αλλά και πολλές άλλες μελωδίες από τα υπόλοιπα διαμερίσματα της Ελλάδας. Και κάτι άλλο σπουδαίο: Έμαθε να διαβάζει νότες. Για εκείνα τα χρόνια ήταν σπάνιο αυτό το πράγμα και ο Κοπανίδης ήταν ίσως ο μοναδικός βιολιστής που γνώριζε από πεντάγραμμο και μουσικές ορολογίες. Το παρατσούκλι "Κοπανίδης" το κληρονόμησε καθώς λένε από την τέχνη του να κόβει το κρέας με ακρίβεια. Κάποιοι άλλοι όμως υποστηρίζουν ότι το παρατσούκλι αυτό συνόδευε και τους προγόνους του. Ο Κοπανίδης ήταν πατέρας του ανεπανάληπτου Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη. Πατέρας του, αλλά και δάσκαλος του.
Είχε στην κατοχή του ένα βιολί ιταλικό του φημισμένου οίκου Γκουαρνέριους του 1710, το οποίο μετέπειτα κληρονόμησε και ο Ναύτης. Έπαιξε με τους καλύτερους λαγουτιέρηδες της εποχής του, όπως ο Σγουρομάλλης, ο Γεωργακάκης, ο Αρτέμης Λεβεντάκης, ο Αντρέας Κουτσουρέλης κ.α. Ο Κοπανίδης αν και δεν άφησε δισκογραφικό έργο, διέσωσε και παρέδοσε μια σειρά παλαιών σκοπών σύμφωνα με τις γνήσιες ονομασίες τους και τις πατρότητές τους. Και βέβαια, μας άφησε σαν μουσική παρακαταθήκη, την άψογη σύνθεση του: Τον Μπαλαμπιανό συρτό.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΟΝΑΛΑΚΗΣ











1942-2007

Ο λαϊκός ζωγράφος, ο άνθρωπος που αποτύπωσε τις εικόνες της καθημερινότητας με τις ζωγραφιές του. Αυτοδίδακτος καλλιτέχνης μα με πολλή τέχνη κατόρθωσε να αποθανατίσει με ρεαλισμό πολλούς χαρακτήρες. Πλούσια η θεματολογία του Δημήτρη Γοναλάκη, αλλά ακόμη πιο πλούσια η φαντασία του. Γεννήθηκε το 1942 στο Κολένι Κισάμου και από μικρός ξεκίνησε να ζωγραφίζει. Κατόπιν ασχολήθηκε με την διαφημιστική μακέτα,τις γελοιογραφίες και τις εικονογραφήσεις βιβλίων.Μετά από ορισμένα μαθήματα κλασσικής ζωγραφικής επιδόθηκε σε αυτό που αγαπούσε:Στην ελεύθερη ζωγραφική. Πολλά πορτραίτα του σήμερα κοσμούν ιδιωτικές συλλογές, όπως και έχουν παρουσιαστεί αρκετά του έργα σε διάφορες εκθέσεις στην Ιταλία, την Ισπανία και στην Γαλλία με μεγάλη επιτυχία. Πετύχαινε τον συνδυασμό των χρωμάτων με την ρεαλιστική απεικόνιση των θεμάτων του. Ο Δημήτρης Γοναλάκης, αυτός ο καταξιωμένος ζωγράφος έφυγε από την ζωή το 2007 έπειτα από βαριά ασθένεια.

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ






Κατά γενική ομολογία πολλών: Ο γνησιότερος βιολιστής του νομού Χανίων. Πιστός υπηρέτης του κισαμίτικου μουσικού ιδιώματος. Από το Καστέλλι Κισάμου,ανήκει στην γενιά που διδάχτηκε την μακραίωνη μουσική παράδοση από τον Μιχάλη Κουνέλη. Μαθητής του Κουνέλη αλλά στην πορεία, μαθητής και του Κώστα Παπαδάκη ή Ναύτη. Από μικρό παιδί έπιασε στα χέρια του το βιολί για να γίνει το όργανο της ζωής του. Ερεθίσματα πήρε από τον πατέρα του και τον θείο του, τον αξέχαστο Βαγγέλη Πολυχρονάκη. Στην οικογένεια του όμως βρίσκουμε κοντινή συγγένεια με τον τρανό Τσέγκα. Και όπως έχει πεί πολλές φορές ο Θοδωρής "Ο Τσέγκας είναι μέσα στο αίμα μου". Το παίξιμο του Θοδωρή φέρει πέρα για πέρα την κισαμίτικη μουσική σφραγίδα, καθαρό και ατόφιο χωρίς περιττούς εντυπωσιασμούς, από αυτούς που αρκετοί νέοι σήμερα αρέσκονται. Ο ίδιος, με σεμνότητα πάντα, δίνει τον καλύτερο εαυτό του όπου κι αν εμφανίζεται, χωρίς να γίνεται ούτε εμπορικός, ούτε φολκλόρ, ούτε γραφικός, όπως κάποιοι άλλοι σήμερα....
Εκτός από το γνήσιο παίξιμο του, ένα άλλο λαμπρό χαρακτηριστικό του είναι ότι παίζει πολλούς παλαιούς σκοπούς που τείνουν να ξεχαστούν σήμερα. Ο Θοδωρής έχει διδάξει το βιολί σε αρκετά νέα παιδιά, που μερικά εξ αυτών έχουν ήδη ξεκινήσει την προσωπική τους μουσική σταδιοδρομία. Και για αυτό τον λόγο, το μουσικόφιλο κοινό ευχαριστεί θερμά τον Θοδωρή για την όλη του προσπάθεια. Δισκογραφικά, έχει κυκλοφορήσει ένα cd με τίτλο "Φουρτουνιασμένη θάλασσα" όπου έχει συμπεριλάβει σκοπούς του Βαγγ.Πολυχρονάκη αλλά και αρκετούς ανέκδοτους σκοπούς του Τζέγκα. Συνεργάτης του σταθερός εδώ και μια δεκαετία περίπου, ο λαγουτιέρης Δημήτρης Χαρτζουλάκης.
Ο Θοδωρής Πολυχρονάκης, έχει επιλέξει την γνησιότητα, την σεμνότητα και έχει αποκτήσει ήδη πολλούς και φανατικούς φίλους σε όλη την Κρήτη. Σίγουρα, το μέλλον προδιαγράφεται λαμπρό!

Γειά σου βρε Πολυχρόνη!!!!

ΜΙΧΑΛΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ




Ο βετεράνος λαγουτιέρης της κρητικής μουσικής Μιχάλης Πολυχρονάκης γεννήθηκε το 1930 στα Τοπόλια Κισάμου του νομού Χανίων. Κληρονόμησε το καλλιτεχνικό ταλέντο του από τους προγόνους του που ήταν ψάλτες και μουσικοί, όπως ο πατέρας του. Καλλίφωνος, δεξιοτέχνης πριμαδόρος, έχει αφήσει κι αυτός το δικό του χνάρι στο κρητικό μουσικό μονοπάτι. Έπαιξε με πλήθος βιολιστών, με τους πιο ονομαστούς όπως ο Αντ.Αναγνωστάκης, ο Μαύρος κ.α. Στα χρόνια που έζησε στην πρωτεύουσα, έπαιξε σε πολυάριθμες εκδηλώσεις της Παγκρητίου Ενώσεως, της Κρητικής Μούσας κλπ. Έχει βραβευτεί κατά καιρούς από διαφόρους πολιτιστικούς φορείς, ενώ λαμπρό είναι και το δισκογραφικό του έργο με τον αδελφό του Μανώλη και άλλους βιολιστές. Στην τηλεοπτική σειρά "Η Κυρία Ντο-Ρε-Μι" που προβλήθηκε την δεκαετία του'80 έπαιξε λαγούτο,ντύνοντας μουσικά το σήριαλ. Επίσης, αξιόλογη και η παρουσία του στις δισκογραφικές δουλειές του Καλλιτεχνικού ομίλου νομού Χανίων "Οι Μαδάρες" όπου συνόδευσε με τις πενιές του, τους περήφανους ριζίτες μας. Έχει διδάξει λαγούτο σε πολλά νέα παιδιά της Κισάμου και σήμερα συνεχίζει ακούραστος να προσφέρει απλόχερα την τέχνη του και τις γνώσεις του.