Τρίτη 30 Ιουλίου 2013

ΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙΟΥ



Και αισίως λοιπόν αποχαιρετούμε σιγά σιγά τον Ιούλιο και μπαίνουμε στην "ναυαρχίδα" του καλοκαιριού και των διακοπών, τον Αύγουστο.
Όπως λοιπόν παρατηρούμε τα τελευταία χρόνια, έτσι και φέτος, διοργανώνονται πλήθος εκδηλώσεων από τους διάφορους πολιτιστικούς φορείς και συλλόγους των χωριών του τόπου μας.
Πέρυσι είχαμε θίξει το θέμα περί ποιότητας αυτών των εκδηλώσεων, πράγμα όμως που θα το κάνουμε και φέτος, άλλωστε η επανάληψη δεν είναι πάντα άσχημη, κυρίως όταν έχει να κάνει με πολιτισμό και έθιμα.
Η μόδα λοιπόν των "γιορτών". Έτσι τις λέμε, έτσι έχουν καθιερωθεί. Γιορτές λογής λογής "παραδοσιακών" προϊόντων. Και κάθε σύλλογος που θέλει να κάνει μια εκδήλωση, ψάχνει να βρεί μια ονομασία, ίσως για να πρωτοτυπήσει, συνήθως ονομασία κάποιου παραδοσιακού προϊόντος, είτε αυτό είναι άσχετο με την περιοχή, είτε με την εποχή! Παρόλα αυτά, μπαίνει εύκολα η "ταμπέλα" της ονομασίας της εκδήλωσης. Αν διαφωνούμε; Κάθετα όχι, σε πολλά σημεία όμως ναί. Υπάρχουν σύλλογοι, πολύ πρίν την "λαίλαπα" των εκδηλώσεων του καλοκαιριού, που εδώ και πάρα πολλά χρόνια αφιερώνουν μια εκδήλωση στο τοπικό τους προϊόν. Εκεί λοιπόν όπως καταλαβαίνουμε, υπάρχει ένα σημείο γνησιότητας. Όμως, όταν αυτό γίνεται μόδα - με την οποία διαφωνούμε - και κατακλύζει όλες τις ημερολογιακές ημέρες του Αυγούστου (το 90% των εκδηλώσεων αυτών γίνονται τον Αύγουστο), τότε πρέπει να καταλάβουμε ότι υπάρχει σαφέστατη διαφορά της παραγωγής πολιτισμού, από τον κερδοσκοπικό χαρακτήρα. Θα μας πείτε, εντάξει, κάπως δεν πρέπει να συντηρηθούν οικονομικά όλοι οι σύλλογοι; Σαφέστατα ναί. Όμως, ας βρούν και κάποιον άλλον τρόπο από το σύνηθες μοτίβο "Θα έρθουν οι ξενομπάτες και οι Αθηναίοι και θα τους την βαρέσουμε την πρόσκληση, λυρι-λύρι και τα κονομάμε". Δυστυχώς, αυτή είναι η στρατηγική πολλών (όχι όλων) των συλλόγων που όπως προείπαμε, βαπτίζουν ένα προϊόν ώς "προϊόν γιορτής", ενώ κάλλιστα θα μπορούσαν να πούν "παραδοσιακή κρητική βραδιά, παραδοσιακό αντάμωμα, εκδήλωση για την ενίσχυση του συλλόγου" και τέλος. Θα ήταν προτιμότερο, θα ήταν τιμιότερο, θα ήταν πιο αληθινό!!
Άλλωστε, όπως πολλοί έχουν παρατηρήσει εύστοχα, στις "γιορτές" κάποιου προϊόντος, πολύ λίγη αναφορά γίνεται στο "προϊόν" καθαυτό! Απλά τι γίνεται; Χορευτικά συγκροτήματα, όργανα, λυρι-λυρι και αυτό ήταν. Παράγεται πολιτισμός; Σίγουρα όχι. Παράγεται διασκέδαση; Ναι (τις περισσότερες φορές).
Άρα, θα ήταν προτιμότερο όπως είπαμε, αυτές οι εκδηλώσεις - και καλά κάνουν και τις κάνουν οι σύλλογοι - να έχουν καθαρά ψυχαγωγικό χαρακτήρα ώς μία απλή κρητική βραδιά και τίποτα περισσότερο.
Ευχόμαστε βέβαια καλή επιτυχία σε όλους τους συλλόγους ανεξαρτήτως, ελπίζουμε όμως να το σκεφτούν καλύτερα και να πράξουν διαφορετικά την επόμενη φορά που θα αποφασίσουν να κάνουν κάτι. Εξάλλου, οι εποχές που ζούμε, δεν είναι οικονομικά εύκολες, αλλά και ούτε πολιτιστικά γνήσιες.

Εκ μέρους του "ΚΙΣΑΜΟΣ,ΜΟΥΣΙΚΗ ΚΑΙ ΚΟΥΛΤΟΥΡΑ".