Τετάρτη 2 Φεβρουαρίου 2011

ΓΙΩΡΓΗΣ ΑΝΑΣΤΑΣΑΚΗΣ




1930 - 2007

Σπουδαίος βιολιστής από το Νέο Χωριό,γειτονιά που άνηκε στην πρώην κοινότητα Ταυρωνίτη Κισάμου. Ήταν ένας από τους λίγους μαθητές που έβγαλε ο Μαύρος και το βιολί του Γ.Αναστασάκη είχε κάτι από την γλύκα του τρανού δασκάλου του. Υπηρέτησε την κρητική μουσική για πάνω από πενήντα χρόνια με ήθος και αξιοπρέπεια. Συνεργάστηκε με πλήθος λαγουτιέρηδων, πιο σημαντικές όμως οι συνεργασίες του με τον Γιώργη Γεραιουδάκη ή Μαρουβά και με τον Γιώργη Γομπάκη. Έπαιξε σε όλη την έκταση της Κισάμου και της Κυδωνίας και άφησε το δικό του στίγμα στα μουσικά μονοπάτια των Χανίων. Μέχρι που έφυγε από την ζωή, έπαιζε ενεργα σε γλέντια και η νέα γενιά θεωρείται πολύ τυχερή που γλέντησε και χόρεψε στις δοξαριες του Γιώργη Αναστασάκη.

ΓΙΑΝΝΗΣ ΛΕΦΑΚΗΣ

Φώτο: Από το βιβλίο του Θαν.Δεικτάκη "Χανιώτες λαϊκοί μουσικοί που δεν υπάρχουν πιά"



1915 - 2000

Εξαιρετικός λαγουτιέρης από τις Καλάθενες Κισάμου. Βάδιζε στα χνάρια του Γιώργη Κουτσουρέλη, είχε την χαρακτηριστική διπλοπενιά, έπαιζε πρίμα και μόνο. Για πολλά χρόνια διασκέδασε χιλιάδες κόσμου σε πολλά γλέντια και άφησε την δική του σφραγίδα στα μουσικά δρώμενα του τόπου μας. Περιζήτητος από όλους τους βιολιστές ο Γιάννης Λεφάκης (ή Λέφας, ή Λέφης). Ξεκίνησε την καριέρα του με τον θρυλικό Ευθύμη Λυραντωνάκη, που ήταν και συγχωριανοί. Κατόπιν, με τον Μαύρο, τον Βολανάκη, το Δρακοπουλάκι, τον Δημήτρη Χριστοφοράκη και γενικά με τα καλύτερα βιολιά της Κισάμου. Αποτέλεσε παράδειγμα προς μίμηση, μιας και οι νεώτεροι του, ακολούθησαν πιστά τα χνάρια του (θαυμαστής του και ο βετεράνος Μαν.Καρτσώνης).
Ο Γιάννης Λεφάκης συμπλήρωνε την πλειάδα καλλιτεχνών που βγήκαν από τις Καλάθενες και με το λαγούτο και το τραγούδι του έχει μείνει στην μνήμη όλων όσων τον άκουσαν.