Τρίτη, 19 Απριλίου 2011

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ
1881 - 1957

Από την πολύ παλιά φρουρά των λαγουτιέρηδων, τότε που με πρωτόγονα όργανα προσπαθούσαν να αποδόσουν την κρητική μουσική. Καταγόταν από τις Καλάθενες Κισάμου και για εκείνη την εποχή μπορούμε να πούμε ότι ήταν "επαγγελματίας" μουσικός, μιας και τα λαγούτα σπάνιζαν ακόμα. Έπαιξε με σημαντικά ονόματα της κισαμίτικης μουσικής, όπως ο μεγάλος βιολιστής Κων/νος Κουνελάκης, ο Μανιατογιάννης και ο λυράρης Νικηφόρος Μαυροδημητράκης, με τον οποίο συνεργάστηκαν αποκλειστικά για πολλά χρόνια.
Μέτριο πρίμο παίξιμο και κυρίως πασαδόρικο ώστε να κρατάει τον ρυθμό. Μην ξεχνάμε όμως ότι τότε το λαγούτο βρισκόταν στα "σπάργανα", πρωτού οι παρουσίες των Στ.Μαυροδημητράκη και Γ.Κουτσουρέλη του δώσουν την αίγλη που του αξίζει.

ΧΑΡΑΛΑΜΠΟΣ ΠΑΠΟΥΤΣΑΚΗΣ

1925 - 1974

Εξαίσιος βιολιστής που άκμασε κυρίως κατά τα μεταπολεμικά χρόνια στην ανατολική, αλλά και την δυτική Κίσαμο. Καταγόταν από το Γαβαλομούρι Κισάμου και ήταν γιός του παλαιού τεχνίτη του βιολιού, του Μιχάλη Παπουτσάκη, όπου από αυτόν διδάχθηκε την παραδοσιακή μουσική. Πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι ξεπέρασε σε τέχνη τον πατέρα του και επίσης, πολλοί είναι αυτοί που λένε ότι πλησίαζε σε τέχνη τόσο τον Μαύρο, όσο και τον Γ.Μαριάνο. Συνεργάστηκε με τους καλύτερους λαγουτιέρηδες της περιοχής όπως οι Μαρουβάδες (Γιώργης και Αντώνης), με τον Γιώργη Γομπάκη, τον Γιώργη Κουτσουρέλη κ.α.
Δυστυχώς όμως, έπασχε από την καρδιά του και για αυτό τον λόγο έφυγε νέος από την ζωή.