Δευτέρα 20 Μαΐου 2013

MAX SCHMELING: Η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΗΡΩΑ!



Όπως καλά ξέρουμε, η γερμανική προπαγάνδα ήταν άριστη στο να κατασκευάζει τα πιο απίθανα πράγματα, από εντυπώσεις και γεγονότα που ουδέποτε συνέβησαν, μέχρι και ήρωες.
Ένας εξ αυτών, ο περίφημος παγκόσμιος πρωταθλητής πυγμαχίας, ο Μαξ Σμέλινγκ.
Είδωλο και αγαπητός στους Γερμανούς, χρησιμοποιήθηκε εντέχνως από την προπαγάνδα, κατά την Μάχη της Κρήτης και την συμμετοχή του στα επίλεκτα σώματα αλεξιπτωτιστών. Συνωστισμός φωτογράφων για να αποθανατίσουν ένα άλμα του πυγμάχου, άλλωστε σήμερα υπάρχουν εκατοντάδες φωτογραφίες που εικονίζουν τον Σμέλινγκ επί τω έργω....
Βέβαια, εδώ πρέπει να τονίσουμε ότι ο Σμέλινγκ ποτέ δεν ήταν μέλος του ναζιστικού κόμματος, αντιθέτως. Όμως το κόμμα τον χρησιμοποίησε με τέτοιο τρόπο, ώστε ο "παγκόσμιος πρωταθλητής που μάχεται για το ΄Γ Ράϊχ" να αποκτήσει μια θρυλική υπόσταση.
Και ερχόμαστε στην στιγμή που ο πρωτοπυγμάχος τραυματίζεται στην Μάχη της Κρήτης, αφού όπως ο ίδιος ανέφερε, αλλά και η γερμανική προπαγάνδα συνηγόρησε, τραυματίστηκε μετά από συμπλοκή με Άγγλους, κι αφού αιχμαλώτισε μόνος του μερικούς, τραυματίστηκε!

Τα γεγονότα, από πολλές μαρτυρίες, μερικές εξ'αυτών κι από Γερμανούς, έχουν ώς εξής:
Το τμήμα, στο οποίο άνηκε ο Σμέλινγκ, πέρασε από τα Μεσαύλια Κισσάμου, όπου και μετά από σφοδρή μάχη με Σελινιώτες και Κισαμίτες, εξουδετερώθηκε πλήρως!
Στην μία μοτοσυκλέτα όπου βρισκόταν ο Σμέλινγκ, μαζί με έναν οδηγό και άλλον ένα συνοδηγό, τρείς στο σύνολο, κι ενώ έφεραν μαζί τους τον ασύρματο, επιτέθηκαν μερικοί Κρητικοί, ένας εκ των οποίων, ο Μανώλης Πατεράκης από το Κουστογέρακο Σελίνου, όπου πυροβόλησε και σκότωσε τον οδηγό της! Αποτέλεσμα, η μοτοσυκλέτα να τουμπάρει και να πέσει σε ένα βαθύ χαντάκι εκτός δρόμου. Οι δύο Γερμανοί που βρίσκονταν στο "καλάθι" της, πετάχτηκαν και οι κούμαροι με τις αστιβίδες τους γλύτωσαν, καθώς κρύφτηκαν με μερικούς μόνο μώλωπες. Αν και τους έψαχναν μετά οι Κρήτες πολεμιστές, γιατί είχαν καταλάβει ότι δύο Γερμανοί είχαν διαφύγει, δεν τους βρήκαν, μιας και όπως είπαμε, από τον φόβο τους, αντί να κάτσουν και να πολεμήσουν, είχαν κρυφτεί πολύ καλά. Όταν οι Γερμανοί μετά μερικές μέρες προχώρησαν πρός το Σέλινο ,  ξαφνικά ο Σμέλινγκ με τον σύντροφό του, παρουσιάστηκαν στο πρώτο γερμανικό τμήμα που συνάντησαν και είπαν ότι πολέμησαν , αλλά απομονώθηκαν από τους υπόλοιπους Γερμανούς και χάθηκαν στην περιοχή.
Αυτό το γεγονός, το εκμεταλλεύτηκε η γερμανική προπαγάνδα, όπου έστειλε τον Σμέλινγκ στην Αθήνα σε νοσοκομείο, κι από εκεί παρέλασαν πολλοί φωτογράφοι και δημοσιογράφοι για να αποθανατίσουν τον "ήρωα" Σμέλινγκ που τραυματίστηκε (!!!) στο πεδίο της μάχης......! Δεν είναι τυχαίο το ότι ο Σμέλινγκ, επιστρέφοντας στην Γερμανία με τιμές....ήρωα, απέκτησε μεγάλη οικονομική άνεση, καθώς κάθε τόσο ήταν καλεσμένος σε...τιμητικές εκδηλώσεις.
Για το "κατόρθωμα" όμως του Σμέλινγκ, υπήρξαν φωνές μετά τον πόλεμο που φρόντισαν να εξιστορήσουν τα πραγματικά γεγονότα. Ένα εξ αυτών, ο αξιωματικός Ράμκεν, διοικητής του λόχου στον οποίο άνηκε ο πρωτοπυγμάχος. Στο βιβλίο του λοιπόν "Ο Δαίδαλος Ξανάρχεται", σχετικά με την Μάχη της Κρήτης, ανέφερε ο Ράμκεν ότι ο Σμέλινγκ, κατά την διάρκεια του ταξιδιού πρός την Κρήτη,   υποκρινόταν τον άρρωστο, καθώς φοβόταν να πέσει με το αλεξίπτωτο στο φλεγόμενο πεδίο του Ταυρωνίτη! Ο Ράμκεν τον εγκάλεσε και τον διέταξε να πέσει, καθώς θα έδινε κακό παράδειγμα για τους συναδέλφους του. Μετά την πτώση, ο Σμέλινγκ βρισκόταν απομονωμένος σε ένα χαντάκι, καθώς φοβόταν να τρέξει πρός τον κύλινδρο με τον οπλισμό και να οπλιστεί για να επιτεθεί! Ο Ράμκεν στον επίλογο του, σχετικά με την αναφορά στον Σμέλινγκ, μίλησε για έναν κατασκευασμένο ήρωα, δειλό στην πραγματικότητα και "άρρωστο" με την δημοσιότητα.