Τρίτη 18 Δεκεμβρίου 2012

ΤΗΛΕΟΠΤΙΚΕΣ ΑΣΥΝΑΡΤΗΣΙΕΣ


Μόνο με αυτόν τον τίτλο μπορούμε να χαρακτηρίσουμε τα όσα ειπώθηκαν την περασμένη Κυριακή, 16/12/2012 στην τηλεοπτική εκπομπή "Παγκρήτιες ώρες" του τηλεοπτικού σταθμού "Blue Sky" που εκπέμπει στην Αττική. Στα πλαίσια λοιπόν αυτής της εκπομπής και του αφιερώματος που έγινε στον Μιχ.Κουνέλη και στο βιολί, με τον γίγαντα Φώτη Κατράκη, ακούστηκαν ένα σωρό ασυναρτησίες από άτομα, τα οποία προφανώς έχουν μαύρα μεσάνυχτα όσον αφορά τα της μουσικής των Χανίων.
Το δυστύχημα της υπόθεσης είναι ότι αυτές οι ασυναρτησίες ακούστηκαν και ειπώθηκαν από κάποιους κυρίους οι οποίοι είναι και Χανιώτες! Δεν θα θέλαμε βέβαια να σχολιάσουμε περαιτέρω την "μουσικολογική δεινότητα" του παρουσιαστή, κυρίου Φαρσαρη, ο οποίος καλύτερα, αν δεν γνωρίζει, να μην μιλάει. Ειπώθηκε λοιπόν , μεταξύ άλλων "τερατολογιών",  το φοβερό και άσχετο, ότι ο Ναύτης, ο μακαρίτης ο Κωστής Παπαδάκης, ήταν αυτός που εμπόδισε το βιολί να βγεί εκτός νομού Χανίων!!! Εκτός του παρουσιαστή που υποστήριξε την ανωτέρω άποψη, δυστυχώς την υποστήριξαν και μερικοί παρευρισκόμενοι, ναί ναί, αυτοί οι κύριοι, που όταν ο Ναύτης ήταν εν ζωή, δεν υπήρχαν απλά!
Ευτυχώς - και προς τιμήν του - ο Γιώργης ο Κουνέλης, ο γιός του Μιχ.Κουνέλη, κάπως το "έσωσε".
Πρέπει κάποτε να καταλάβουν, όλοι αυτοί που από την ημέρα που έφυγε από κοντά μας ο Ναύτης έχουν βγεί και σκορπούν ρίγη.....ασυναρτησιών, ότι ο Ναύτης όχι μόνο δεν εμπόδισε την εξάπλωση του βιολιού, αντιθέτως, ήταν αυτός που κυριολεκτικά μόνος του προσπάθησε να διασώσει τα αυθεντικά μουσικά μοτίβα της δυτικής Κρήτης, κι ήταν αυτός που πάλεψε ώστε να καταστεί σαφές στον κόσμο ότι η βιολιστική παράδοση είναι ολοζώντανη και τεράστια σε πλούτο και ιστορία. Και επιτέλους, σε τέτοιου είδους εκπομπές, ας μιλάνε άτομα τα οποία κατέχουν πέντε πράγματα από μουσική ιστορία αυτού του τόπου. Έλεος πιά με τους φολκλορικούς μαϊντανούς και τους όπου γής παρατρεχάμενους που μόλις βγούν στο γυαλί, λένε ότι τους κατέβει. Λίγος σεβασμός σε έναν άνθρωπο που η μουσική της Κρήτης του οφείλει πολλά! Και κυρίως, η παρουσία του, ήταν πολυτέλεια για τον τόπο μας. Είναι λοιπόν τόσο ακατανόητο το έργο του Ναύτη; 'Η, είναι τόσο ευκολονόητη η ασχετοσύνη μερικών;