Δευτέρα 26 Ιουλίου 2010

ΓΡΑΜΒΟΥΣΙΑ 2010




Πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις "Γραμβουσια"

Για μία ακόμα χρονιά, οι πολιτιστικές και αθλητικές εκδηλώσεις "Γραμβούσια" που διοργανώνει ο Σύλλογος Προβολής Κισάμου "Η Γραμβούσα" θα πραγματοποιηθούν το διάστημα 25 Ιουλίου με 28 Αυγούστου στην περιοχή της Κισαμου

Το πρόγραμμα περιλαμβανει

Σάββατο 25 Ιουλίου

Ώρα 10 π.μ.: Προσκυνηματική εκδρομή στη Γραμπούσα και τον Μπάλο. Αναχώρηση από το λιμάνι της Κισάμου δωρεάν με το σκάφος "Γραμπούσα Εξπρές" και το "Μπάλος Κρουαζέρες Ν.Ε".

Ανάβαση στο Κάστρο της Γραμπούσας και τρισάγιο για τους πεσόντες αγωνιστές της λευτεριάς στον ερειπωμένο Ιερό Ναό του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου. Πανηγυρική ομιλία από τον Αλέξανδρο Κ. Παπαδερό. Έπαρση της σημαίας. Ξενάγηση στο Κάστρο από τον πρόεδρο του Συλλόγου Αθανάσιο Δεικτάκη και τον συγγραφέα Μιχάλη. Ποταμιτάκη. Ρίψη στεφάνων στα νερά του ιστορικού νησιού.

Ώρα 2 μ.μ.: Αφιξη στον Μπάλο. Σκοποί και μαντινάδες του Τσέγκα και για τον Τσέγκα, στην αναμνηστική πλάκα που τοποθέτησε ο Σύλλογός στο μέρος όπου πνίγηκε ο θρυλικός τροβαδούρος της Γραμπούσας από τους μουσικούς του "Χάρχαλη".

Δεξίωση στο πανάρχαιο εκκλησάκι του Αγίου Γεωργίου από τα δισέγγονα του Ν. Τσέγκα.

Τετάρτη 29 Ιουλίου

Ώρα 8.30 μ.μ.: Στον υπαίθριο πολυχώρο "Ενόρασις" της Ιεράς Μητρόπολεως Κισάμου και Σελίνου συναυλία με παιδικές φωνές του τόπου μας.

Πέμπτη 6 Αυγούστου

Ώρα 8.30 μ.μ.: Στον χώρο του Τελωνείου, δίπλα στην ταβέρνα "Κελάρι". Βραδιά φρέσκου ψαριού. Σχετική ομιλία από τον Νίκο Καλογεράκη, καθηγητή Πανεπιστημίου Κρήτης.

Συμμετέχουν: ο Μουσικοχορευτικός Όμιλος Πύργου Ηλείας "Οι Μωραΐτες" και ο Σύλλογος Κρητών Ν. Ηλείας "Η Μεγαλόνησος Κρήτη".

Σάββατο 8 Αυγούστου

Ώρα 8.30 μ.μ.: Στο Τελωνείο. Σε συνεργασία με την "Κρητική Μούσα", τιμητική εκδήλωση στον συγγραφέα Κίμωνα Φαραντάκη και παρουσίαση του τελευταίου του βιβλίου "Πεζοπορία στην Αύρα του Μυρτίλου".

Για τον συγγραφέα θα μιλήσουν ο καθηγητής Στέλιος Γιακουμάκης, o πρέσβης επί τιμή Βασίλης Σημαντηράκης και η αρθρογράφος Φωτεινή Κουτσαυτάκη - Σεγρεδάκη. Κρητική μουσική από το συγκρότημα του Μανώλη Μπαντουράκη. Θα χορέψει ο Χορευτικός Σύλλογος "Η Κίσαμος".

Κυριακή 9 Αυγούστου

Ώρα 8.30 μ.μ.: Στον χώρο του Τελωνείου. Κρητική βραδιά με το μουσικό συγκρότημα του Αντώνη Μαρτσάκη και τον Σύλλογο Κρητών Νομού Ηλείας "Η Μεγαλόνησος Κρήτη".

Δευτέρα 17 Αυγούστου

Ώρα 8.30 μ.μ.: Στο Τελωνείο. Αντάμωμα Κρήτης - Πόντου. Οργάνωση: Χορευτικός Σύλλογος "Η Κίσαμος". Συμμετέχει ο Μορφωτικός Σύλλογος Αψάλου Πέλλας.

Τρίτη 18 Αυγούστου

Ώρα 7 μ.μ.: Αναπαράσταση παλιού Κρητικού Γάμου. Ξεκίνημα της γαμήλιας πομπής από τη συνοικία Καμάρα και κατάληξη στο Τελωνείo. Ριζίτικα από το Σύλλογο Ριζιτών "Η Κίσαμος" και τη ριζίτικη παρέα του "Γραμβουσιακού". Παρουσίαση προγράμματος από τον λαογράφο Γιάννη Σκουλούδη. Κισαμίτικα μουσικά και χορευτικά συγκροτήματα, λαϊκό γλέντι σε όλη την έκταση της πόλης.

Σάββατο 22 Αυγούστου

Ώρα 7.30 π.μ.: Πέρασμα Σηρικαριανού φαραγγιού.

Δευτέρα 24 Αυγούστου

Ώρα 8.30 μ.μ.: Στον υπαίθριο πολυχώρο "Ενόρασις" βραδιά Καραγκιόζη με τον Νίκο Μπλαζάκη.

Παρασκευή 31 Ιουλίου, Σάββατο 1, Κυριακή 2 Αυγούστου

Ώρα 5 μ.μ. Αγώνες τέννις "Μονό - Διπλό" στο Θεοχαράκειο Αθλ. Κέντρο.

Σάββατο 8 Αυγούστου

Ώρα 9 π.μ.: Αγώνες σκάκι στο 2ο Δημοτικό Σχολείο.

Πέμπτη 20, Παρασκευή 21 Αυγούστου

Ώρα 5 μ.μ.: Αγώνες μπάσκετ στο Θεοχαράκειο Αθλητικό Κέντρο.

Παρασκευή 28 Αυγούστου

Ώρα 5.30 π.μ.: Αγώνες κολύμβησης στον Μαύρο Μώλο

Η ΓΛΥΚΟΜΗΛΙΤΣΑ

Μανώλης Σιδεράκης
(Ο μουσικός που διέσωσε την γλυκομηλίτσα)


Παλαιός χορός και δυστυχώς ξεχασμένος που χορευόταν σε όλη σχεδόν την έκταση της επαρχίας Κισάμου.
Χορευόταν από άνδρες και γυναίκες σε μουσικά μέτρα 2/4 με δώδεκα περίπου βηματισμούς.
Από προφορική παράδοση, το όνομα αυτού του χορού οφείλεται σε ένα παλαιό ριζίτικο τραγούδι.
Ο Κωστής Παπαδάκης ή Ναύτης είχε καταγράψει την δεκαετία του'80 τον βιολιστή Μανώλη Σιδεράκη από τα Γριμπιλιανά Κισάμου όπου έπαιζε(ίσως ο μοναδικός) αυτό τον χορό. Σήμερα κάποιοι λαογραφικοί όμιλοι προσπαθούν να επαναφέρουν στο προσκήνιο αυτό τον χορό.

ΓΙΩΡΓΗΣ ΜΑΡΙΑΝΑΚΗΣ-ΜΑΡΙΑΝΟΣ

1891 - 1972



Ο καλλιτέχνης – υπόδειγμα. Βιολιστής υψηλού επιπέδου που πραγματικά άφησε εποχή στα μουσικά δρώμενα των Χανίων και γενικά της Κρήτης. Γεννήθηκε στον Δραπανιά Κισάμου το 1891 και ήταν γιός του περίφημου βιολιστή Αντρέα Μαριάνου ή Μαριαναντρίκου. Σίγουρα κληρονόμησε το ταλέντο από τον πατέρα του, όμως δεν είναι παράλογο να πούμε πως τον ξεπέρασε. Ο Μαριάνος μαζί με τον Χάρχαλη αποτέλεσαν το ισχυρότερο δίδυμο βιολιστών των πρώτων δεκαετιών του περασμένου αιώνα. Ο καθένας είχε την τέχνη του, την προσωπική σφραγίδα στο παίξιμο. Δάσκαλος με όλη την σημασία της λέξεως ο Μαριάνος, καθώς δίδαξε πολλούς νέους βιολιστές, αλλά και γιατί ακουστικά δημιούργησε «σχολή». Η προσφορά του είναι πολύ μεγάλη που σίγουρα δεν γίνεται να αποτυπωθεί σε μερικές αράδες. Εκτός από τα Χανιά, έπαιξε και στην Αθήνα πολλές φορές όπως και είχε προσκλήσεις για όλη την Κρήτη, ακόμα και στην Αμερική καλέστηκε να πάει να παίξει, πράγμα όμως που δεν ήταν εφικτό να γίνει. Αρχοντάνθρωπος με όλη την σημασία της λέξεως, το σπίτι του πάντα έσφυζε από ζωή καθώς δεχόταν καλλιτέχνες από όλη την Κρήτη σχεδόν. Από πολλές μαρτυρίες, ο Μαριάνος δίδαξε τα συρτά την δεκαετία του ’20 που ήσαν άγνωστα στην υπόλοιπη Κρήτη, σε πολλούς μουσικούς όπως ο Μουζουράκης, ο Καρεκλάς, ο Καραβίτης, ο Χαρίλαος κ.α. Ο Γιώργης Μαριάνος έπαιξε σχεδόν με όλους τους ονομαστούς λαγουτιέρηδες της εποχής του, τακτικότεροι συνεργάτες όμως ήταν ο Γ.Κουτσουρέλης, ο Γιάννης Κουριδάκης, ο Λεβενταρτέμης, ο Μανώλης Καρεφυλλάκης, ο Παντελής Φαραντάκης. Τους λίγους δίσκους που ηχογράφησε την δεκαετία του ’30 τους έκανε σε συνεργασία με τον Γ.Κουτσουρέλη και τον Γιάννη Κουριδάκη. Το 1961 που παρόλη την ηλικία του συνέχιζε να ασκεί το επάγγελμα του μουσικού, έπαθε βαρύ καρδιακό επεισόδιο και έκτοτε σταμάτησε να παίζει ενεργά. Δεν άφησε προσωπικές συνθέσεις, παρόλα αυτά έπαιζε όλα τα παλαιά κισαμίτικα συρτά, αλλά και πολλά άλλα τραγούδια όπως ταμπαχανιώτικα, σούστες, καστρινό, σμυρναίϊκα και καλαματιανά. Το ρεπερτόριο του ήταν πλουσιότατο για εκείνη την εποχή. Ο Γιώργης Μαριάνος άφησε εποχή με την επιβλητική του παρουσία και σφράγισε έντονα την συνείδηση του κόσμου που ευτύχησε να τον απολαύσει ζωντανά σε κάποιο από τα γλέντια του.

Γ.Μαριάνος - Χρ.Λεβεντάκης