Πέμπτη 4 Απριλίου 2013

H ANEK...KAI H "ΛΑΪΚΗ" ΤΗΣ ΒΑΣΗ.......




Έτσι ξέρουμε εδώ και δεκαετίες την ΑΝΕΚ. Ώς μία εταιρεία κοινού συμφέροντος και λαϊκής βάσης.
Μια εταιρεία, που ο "Άγιος" μας εν ζωή, ο πρώην μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου Ειρηναίος οραματίστηκε και δημιούργησε.
Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια και έχουν αλλάξει πολλά πράγματα, είτε πρός το καλύτερο, είτε πρός το χειρότερο. Δυστυχώς όμως, τα "χειρότερα" είναι αυτά που απασχολούν τον απλό Χανιώτη, τον απλό επισκέπτη, τον απλό τουρίστα. Και αυτά τα χειρότερα έχουν να κάνουν με τις παροχές υπηρεσιών των πλοίων της εταιρείας, αλλά κυρίως, με την τιμολογιακή της πολιτική και την γενικότερη της συμπεριφορά.
Και για να είμαστε πιο σαφείς: Δεχτήκαμε εδώ στο blog, αλλά και σε συζητήσεις με φιλικά πρόσωπα, πολλά παράπονα για τις εξωφρενικές (για ακόμα μια χρονιά) τιμές των εισιτηρίων της ΑΝΕΚ, από και πρός τα Χανιά.
Το μονοπωλιακό καθεστώς, στο οποίο αρέσκεται και έχει βρεί αποκούμπι η ΑΝΕΚ, είναι ο κυριότερος παράγοντας, για τον οποίο οι ιθύνοντες της εταιρείας τιμολογούν με τόση αλαζονεία.
Ενδεικτικά να πούμε, ότι μία τετραμελής οικογένεια με καμπίνα και ένα απλό ΙΧ. χρειάζεται να βάλει το χέρι στην τσέπη και να πληρώσει περίπου από 400 έως 460 ευρώ μετ'επιστροφή!!
Αυτές οι τιμές είναι οι φετινές που υφίστανται κατά την πασχαλινή περίοδο. Και ασφαλώς, είναι εύκολο να καταλάβουμε πόσοι και πόσοι συμπατριώτες μας, αλλά και απλοί επισκέπτες, δεν θα τολμήσουν κάν να μπούν στην διαδικασία του να ταξιδέψουν.
Άλλοι πάλι, σκέφτονται να πάνε μέσω Ηρακλείου, σου λέει "καλύτερες τιμές, πιο συμφέρουσες, θα κάψω και 20 ευρώ βενζίνη και θα κάνω και την βόλτα μου".
Η ΑΝΕΚ τιμολογεί με αυτό τον εξωφρενικό τρόπο, όχι μόνο για το πιο καινούργιο της πλοίο στην γραμμή, το ΈΛΥΡΟΣ, αλλά ακόμα για τα παλαιότερα, το ΒΕΝΙΖΕΛΟΣ και το ΛΑΤΩ. Ναί, καλά ακούσατε, ο κόσμος πληρώνει υπηρεσίες "Lux & fast travel" για πλοία 30ετίας!!
Και βέβαια, το ΈΛΥΡΟΣ, ώς ένα πλοίο - ταχύπλοο, δεν κάνει γρηγορότερα την διαδρομή, αλλά κινείται με ταχύτητες συμβατικού! Δηλαδή, εμπαιγμός!
Η δέ συμπεριφορά της ΑΝΕΚ πρός τους επιβάτες, κυρίως τις περιόδους αιχμής, όπως το Πάσχα, είναι απαράδεκτες. Στοιβαγμένοι επιβάτες στις σκάλες για την αποβίβαση, ο κακός χαμός και στο γκαράζ να επικρατούν φωνές, νεύρα, εντάσεις, κι όλο αυτό έχει να κάνει με το "καλώς μας ήρθατε, άντε τώρα να ξεκουμπιστείτε!" Πολλοί φίλοι έχουν διαμαρτυρηθεί, ότι τους βγάζουν από τις καμπίνες ακόμα και 1 ώρα πρίν την αποβίβαση! Πληρώνουμε λοιπόν όλοι μας χρυσό την ΑΝΕΚ για όλα τα παραπάνω κι ακόμα για άλλα που αν τα γράψουμε, θα βαρεθείτε να διαβάζετε.
Πέρυσι τον χειμώνα, οι Μινωϊκές Γραμμές του ομίλου Γριμάλντι, παρέδωσαν έναν φάκελο στο Υπ.Ναυτιλίας και στην επιτροπή ανταγωνισμού για το δικαίωμα θέσης πλοίου στην γραμμή Πειραιάς - Χανιά. Η αίτηση αυτή.....απλά απορρίφθηκε......κι ο υγιής ανταγωνισμός για ακόμα μια φορά έμεινε στο ντουλάπι κάποιου υπαλλήλου του υπουργείου. Κάποιοι θέλησαν και συνεχίζουν να θέλουν, την ύπαρξη αυτού του μονοπωλιακού καθεστώτος. Οι τοπικοί άρχοντες των Χανίων, οι οικονομικοί παράγοντες των Χανίων, τα τελευταία χρόνια και κυρίως τις περιόδους του Πάσχα και του Αυγούστου διαμαρτύρονται για την μή προσέλευση επισκεπτών στον νομό μας. Τους φταίνε όλοι....εκτός της ΑΝΕΚ...άλλωστε, τις "ιερές αγελάδες" δεν τις αγγίζει κανείς, όσο όμως κι αν ξέρουν ότι ένα σημαντικότατο μερίδιο ευθύνης φέρει η ναυτιλιακή αυτή εταιρεία.
Φέτος λοιπόν το Πάσχα, αρκετοί συμπατριώτες μας και φίλοι των Χανίων θα μείνουν μακριά από τα πατρικά τους χωριά, από τους γονείς τους, τους συγγενείς και φίλους διότι η ΑΝΕΚ έρχεται μάλλον να "συμμαχήσει" με τα οικονομικά τεκταινόμενα της χώρας μας και να λειτουργήσει ακόμα μια φορά ώς ένα "σούπερ μάρκετ" με νοοτροπία....μπακάλη..., δηλαδή, "όσα βγάλουμε μέσα σε 5 μέρες" και "όσοι θέλουν, οι υπόλοιποι ας έρθουν κολυμπώντας"....!
Και μετά....ας παραπονεθούν όλοι για την πεσμένη (για ακόμα ένα Πάσχα) κίνηση, τις ανύπαρκτες κρατήσεις σε ξενοδοχεία και βέβαια, ας παραπονεθεί και η ΑΝΕΚ γιατί δεν τα βγάζει πέρα και πρέπει να κάνει.....ανατιμήσεις!!
Όλα για χάρη λοιπόν του....μονοπωλίου...και της τυχοδιωκτικής κονόμας.

Εκ μέρους του "Κίσαμος - Μουσική και κουλτούρα".
http://www.kissamoschania.blogspot.com/