Δευτέρα 27 Δεκεμβρίου 2010

ΘΟΔΩΡΗΣ ΠΟΛΥΧΡΟΝΑΚΗΣ-ΖΩΝΤΑΝΑ!

Ας ακούσουμε τον Θοδωρή Πολυχρονάκη να μας παίζει δυό δοξαριές, από ζωντανή εμφάνιση σε βάφτιση στον Πλάτανο Κισάμου. Ακούγονται οι σκοποί: Συρτός του Χάρχαλη-Φουρνιανός συρτός.


ΝΙΚΟΣ ΖΩΙΔΑΚΗΣ




Υπήρχαν αρκετές σκέψεις εδώ και καιρό, ώστε να γίνει ένα αφιέρωμα από το blog μας στον Νίκο Ζωιδάκη. Η κύρια αιτία της όλης αναστολής ήταν ότι ο Νίκος εδώ και αρκετό καιρό έχει τραβήξει έναν δρόμο που σίγουρα δεν έχει να κάνει με την μουσική παράδοση αυτούσια, αλλά κυρίως με την εμπορική υφή του πράγματος. Αυτό μας βρίσκει κάθετα αντίθετους, όχι μόνο με τον Νίκο, αλλά με τον οποιονδήποτε.
Ξέρουμε όμως ότι ο Ζωιδάκης έχει βάλει κι αυτός με τον τρόπο του, το δικό του λιθαράκι, έχει περπατήσει στα ολοζώντανα μουσικά μονοπάτια του τόπου μας και έχει συντροφεύσει πολλές από τις χαρές μας στα γλέντια που τον ακούσαμε.
Κατάγεται από τις Βούβες Κισάμου και από μικρό παιδί ασχολείται μανιωδώς με την λύρα. Σε ηλικία 12 ετών πρωτόπαιξε σέ γλέντι κι εκτοτε έχει στο ενεργητικό του εκατοντάδες εμφανίσεις και σπουδαίες συνεργασίες. Ποιός άλλωστε δεν θυμάται τις αξέχαστες συνεργασίες με τον Μιχάλη Τζουγανάκη και κυρίως, με τον Παντελή Κρασαδάκη, με τον οποίον έγινε και ευρύτερα γνωστός ο Νίκος. Μαζί στα γλέντια, μαζί και στις ηχογραφήσεις δίσκων, μια πραγματικά σπουδαία ζυγιά. Ο Νικος Ζωιδάκης είναι ένας μανιώδης τεχνίτης της λύρας με προσωπικό ύφος στο παίξιμο του, θεωρείται από πολλούς ώς ένας εκ των καλύτερων χειριστών του οργάνου παγκρητίως!
Τα τελευταία χρόνια, έχει προχωρήσει πρός το εμπορικό μέρος της μουσικής και ώς διασκεδαστής πλέον, εμφανίζεται σε συναυλίες, clubs, σε τηλεοπτικές εκπομπές. Αν συμφωνούμε με αυτό; Σίγουρα όχι. Ελπίζουμε όμως ότι κάποια μέρα θα τον δούμε να αφήνει πίσω του τα εκτυφλωτικά φώτα και τις (ας μας επιτραπεί) "κρητικολαϊκές" μαντινάδες και θα επανέλθει στο γνήσιο παραδοσιακό μοτίβο που ξέρουμε ότι μπορεί να υπηρετήσει με αξιοπρέπεια.