Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΚΩΣΤΗΣ ΓΟΥΒΕΡΑΚΗΣ


Σε φιλικό συνταίριασμα με τον Γιώργη Κουτσουρέλη
(Οι φωτογραφίες προέρχονται από το blog των Παλαιών Ρουμάτων)


1902 - 1993

Σπουδαίος βιολιστής από τα Παλαιά Ρούματα Κισάμου. Ο Γουβερόκωστας-όπως τον έλεγαν-σφράγισε με την παρουσία του τα μουσικά δρώμενα του χωριού του για πολλές δεκαετίες. Καλό παίξιμο, της σχολής "Χάρχαλη", μιας και ήταν φανατικός θαυμαστής του θρυλικού βιολάτορα, έπαιξε σε όλη την έκταση των Παλαιών Ρουμάτων, αλλά και στα γύρω χωριά, ακόμα και στο Σέλινο. Καλός χαρακτήρας, εξάσκησε την τέχνη του οργανοπαίκτη και για βιοποριστικούς λόγους διότι προερχόταν από φτωχή οικογένεια. Τα αδέλφια του, Γιώργης και Σταμάτης ήταν κι αυτοί εξαίρετοι μουσικοί. Ο Γουβερόκωστας έπαιξε μαζί με τον αδελφό του, τον Σταμάτη, με τον Στεφανή Λιονάκη και με άλλους πολλούς λαγουτιέρηδες. Καλός στα συρτά, αλλά καλός και στην γιτσικιά(ρουμαθιανή)σούστα. Σε φιλικά γλέντια, έπαιξε και με τον Γιώργη Κουτσουρέλη. Και κάτι άλλο σημαντικό: Δεν έπαιξε σχεδόν ποτέ σε γλέντια με μηχανήματα και μεγάφωνα, έλεγε μάλιστα ότι τα μεγάφωνα αλλοιώνουν το βιολί. Σήμερα, οι περισσότεροι νέοι Ρουματιανοί καλλιτέχνες, είτε είναι βιολιστές, είτε λυράρηδες, έχουν τον Γουβερόκωστα ώς παράδειγμα προς μίμηση.

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΡΑΙΟΥΔΑΚΗΣ-ΜΑΡΟΥΒΑΣ


Γαβαλομουριανό τοπίο


1920 - 1946

Εξαίρετος λαγουτιέρης, άφησε εποχή στο σύντομο πέρασμα του από την ζωή. Μόλις 26 χρόνια πρόλαβε να ζήσει. Γεννήθηκε στο Γαβαλομούρι Κισάμου, στο εύφορο και όμορφο χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση. Το παρατσούκλι του, "Μαρουβάς", που κληρονόμησε από τον πατέρα του, τον συνόδευσε για όλη του την ζωή, όπως και τον αδελφό του, τον Γιώργη,εξαίρετο κι αυτόν λαγουτιέρη.
Ο Αντώνης ο Μαρουβάς έπαιζε πολύ καλά, σχεδόν άριστα. Αυτό λένε όσοι τον άκουσαν, αυτό όμως έλεγε και ο θρυλικός Γ.Κουτσουρέλης. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Κουτσουρέλης δύο λαγουτιέρηδες "φοβόταν" τότε: Τον Στ.Τζανακάκη και τον Αντώνη Μαρουβά. Ο αδελφός του Αντώνη, ο Γιώργης, είχε πεί κάποτε "ο αδερφός μου ήταν ισάξιος,μην πώ, καλύτερος από τον Κουτσουρέλη".
Ο Αντ.Γεραιουδάκης ή Μαρουβάς, πρωτοβγήκε στα γλέντια μαζί με τον συγχωριανό του βιολιστή, Μιχάλη Παπουτσάκη. Με αυτόν συμπορεύτηκε για αρκετό καιρό και μετέπειτα συνεργάστηκε με τον ανεπανάληπτο Μαύρο. Στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έχασε την ζωή του ο Μαρουβάς, ήταν μαζί και ο Μαύρος, ο οποίος γλύτωσε ώς εκ θαύματος. Σίγουρα δεν πρόλαβε ο Μαρουβάς να προσφέρει τα μέγιστα λόγω του πρόωρου χαμού του, όμως άφησε εποχή με της πενιές του και με τον λαμπρό του χαρακτήρα.