Τετάρτη, 15 Σεπτεμβρίου 2010

ΑΝΤΩΝΗΣ ΓΕΡΑΙΟΥΔΑΚΗΣ-ΜΑΡΟΥΒΑΣ


Γαβαλομουριανό τοπίο


1920 - 1946

Εξαίρετος λαγουτιέρης, άφησε εποχή στο σύντομο πέρασμα του από την ζωή. Μόλις 26 χρόνια πρόλαβε να ζήσει. Γεννήθηκε στο Γαβαλομούρι Κισάμου, στο εύφορο και όμορφο χωριό με την πλούσια μουσική παράδοση. Το παρατσούκλι του, "Μαρουβάς", που κληρονόμησε από τον πατέρα του, τον συνόδευσε για όλη του την ζωή, όπως και τον αδελφό του, τον Γιώργη,εξαίρετο κι αυτόν λαγουτιέρη.
Ο Αντώνης ο Μαρουβάς έπαιζε πολύ καλά, σχεδόν άριστα. Αυτό λένε όσοι τον άκουσαν, αυτό όμως έλεγε και ο θρυλικός Γ.Κουτσουρέλης. Μάλιστα, λέγεται ότι ο Κουτσουρέλης δύο λαγουτιέρηδες "φοβόταν" τότε: Τον Στ.Τζανακάκη και τον Αντώνη Μαρουβά. Ο αδελφός του Αντώνη, ο Γιώργης, είχε πεί κάποτε "ο αδερφός μου ήταν ισάξιος,μην πώ, καλύτερος από τον Κουτσουρέλη".
Ο Αντ.Γεραιουδάκης ή Μαρουβάς, πρωτοβγήκε στα γλέντια μαζί με τον συγχωριανό του βιολιστή, Μιχάλη Παπουτσάκη. Με αυτόν συμπορεύτηκε για αρκετό καιρό και μετέπειτα συνεργάστηκε με τον ανεπανάληπτο Μαύρο. Στο αυτοκινητιστικό δυστύχημα που έχασε την ζωή του ο Μαρουβάς, ήταν μαζί και ο Μαύρος, ο οποίος γλύτωσε ώς εκ θαύματος. Σίγουρα δεν πρόλαβε ο Μαρουβάς να προσφέρει τα μέγιστα λόγω του πρόωρου χαμού του, όμως άφησε εποχή με της πενιές του και με τον λαμπρό του χαρακτήρα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: