Πέμπτη 17 Μαρτίου 2011

ΒΑΣΙΛΗΣ ΚΑΡΤΣΩΝΑΚΗΣ - ΡΙΖΙΤΙΚΟ




Ερασιτεχνική ηχογράφηση από την μουσικολόγο Tulia Magrini στην Κίσαμο. Τραγουδάει ο αξεπέραστος Βασίλης Καρτσωνάκης και τον συνοδεύουν με το τραγούδι τους και την μουσική τους ο Γρηγόρης Μαθιουδάκης(βιολί) και Μανώλης Καρτσωνάκης(λαγούτο)



ΜΟΥΣΙΚΕΣ ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΜΙΑΣ ΑΛΛΗΣ ΕΠΟΧΗΣ

Μουσικές και εν μέρει χιουμοριστικές ιστορίες νοσταλγικών εποχών που έχουν διασωθεί από τους παλαιοτέρους και έχουν φτάσει ώς τις μέρες μας.

Ιστορία που είχε διηγηθεί ο Κουνελομιχάλης:
-------------------------------------------

Δεκαετία του '30 και τότε οι μουσικοί περπατούσαν ίσως και μερόνυχτα για να πάνε σε ένα χωριό να παίξουν. Ξεθεωμένος ο Κουνελοκωσταντής από την πολύωρη πορεία (από τα Καρφιανά για να πάει να παίξει σε γλέντι στην Τζιτζιφιά). Πρωτού πιάσει τις πλαγιάδες για να ανέβει στην Τζιτζιφιά,βγαίνοντας από το μονοπάτι έξω από τα Πλοκαμιανά, διακρίνει μπροστά στο Στόμιο, ένα καϊκι αραγμένο. Πεινασμένος όπως ήταν σκέφτηκε "έναν μεζέ θα τον φάω". Πλησιάσε λοιπόν τους ψαράδες, οι οποίοι εκείνη την στιγμή φτιάχνανε σε ένα πρόχειρο τσικάλι την κακαβιά τους. Περήφανος όμως όπως ήταν, σκέφτηκε "να μην φανώ και πεινασμένος", οπότε λοιπόν τους χαιρετά "γειά σας κουμπαράκια, ήντα καλό μαγερεύετε;", κι αυτοί τότε του απάντησαν "ψάρια βράζουμε κουμπάρε, έλα, κόπιασε να φάεις". Ο Κουνελοκωσταντής όμως σκέφτηκε "μην με περάσουν για λιμασμένο, άσε να αρνηθώ και να μου το ξαναπούνε" και τους απαντά λοιπόν "ευχαριστώ πολύ, άλλη φορά".
Και τότε του αποκρίνονται κι αυτοί: "Ε ,να'σαι καλά τότε, καλό δρόμο"!!