Τρίτη 2 Απριλίου 2013

ΓΙΩΡΓΗΣ ΓΟΜΠΑΚΗΣ





1934 - ....


Σπουδαίος μουσικός, εξαιρετικός χαρακτήρας και γνώστης της μουσικής παράδοσης των Χανίων.
Ο Γιώργης Γομπάκης που σήμερα πλησιάζει τα 80 του χρόνια, θεωρείται από τους κλασσικότερους και καλύτερους χειριστές του λαγούτου της μεταπολεμικής κυρίως περιόδου.
Γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Ντερέ Κυδωνίας. Με το χαρακτηριστικό του παίξιμο και το άψογο τραγούδι του, συντρόφευσε τα καλύτερα βιολιά της εποχής του. Επιγραμματικά αναφέρουμε συνεργασίες με τον Μαύρο, τον Γαλαθιανό, τον Ναύτη, τον Χαρ.Παπουτσάκη, τον Στ.Καντηλιέρη, τον Φοβογιώργη, τον Κατράκη, τον Λεβεντάκη κλπ.
Με τον Γαλαθιανό θα γράψουν και μια ερασιτεχνική κασέτα, η οποία στις μέρες μας θεωρείται κλασσική, περιέχοντας τόσο το άψογο παίξιμο του Γαλαθιανού, ο οποίος τότε που γράφτηκε η κασέτα είχε αποτραβηχτεί από το επάγγελμα, όσο και το πολύ καλό παίξιμο του Γομπάκη.
Ο Γιώργης Γομπάκης, εκτός από την μουσική, άσκησε και το επάγγελμα του οδηγού στα Χανιά. Στην Αθήνα που βρέθηκε για λίγο καιρό, συνεργάστηκε με τον τότε πρωτοεμφανιζόμενο Αντ.Ξυλούρη "Ψαραντώνη".
Καθαρό μπερντελίδικο λαγούτο, πρίμο, της παλιάς χανιώτικης σχολής ο Γομπάκης, έχει πολλούς θαυμαστές, αλλά και αρκετούς μιμητές της τέχνης του.
Παρακάτω, ακούστε ένα λαμπρό δείγμα της τεχνικής του, στο βιολί ο Χαραλάμπης Παπουτσάκης. Ευχαριστούμε τον καλό μας φίλο Ευτύχη Κουβαράκη για την παραχώρηση του βίντεο.


Δεν υπάρχουν σχόλια: