Τετάρτη, 27 Μαρτίου 2013

ΜΑΝΩΛΗΣ ΣΓΟΥΡΟΜΑΛΛΗΣ
1924 - 1944


Από την μεγάλη οικογένεια των Σγουρομάλληδων και ο Μανώλης Σγουρομάλλης. Οικογένεια που διακρίθηκε στους απελευθερωτικούς αγώνες, αλλά και στην μουσική μας παράδοση.
Γεννήθηκε στις Καλάθενες Κισάμου, γιός του παλαιού λαγουτιέρη Δημ.Σγουρομάλλη, για τον οποίο έχουμε κάνει ξεχωριστό αφιέρωμα από το blog μας.
Από πολύ μικρός ξεχώρισε για το ταλέντο του. Τότε, στις Καλάθενες, υπήρχε συνωστισμός καλλιτεχνών. Μερακλήδικο χωριό ανέκαθεν, με μουσικόφιλους κατοίκους.
Έπαιξε με τους συγχωριανούς του βιολιστές, με τον Μαν.Γιακουμάκη, τον Σκορδυλομανώλη, τον Νικολακάκη και ξέχωρα με τον μαρτυρικό και σπουδαιότατο Ευθύμη Λυραντωνάκη.
Παρόλο το νεαρό της ηλικίας του, έγινε γνωστός στα γύρω χωριά και έδινε το παρόν στα γλέντια, όπου κι αν τον καλούσαν. Και το παίξιμο του, έφερε κάτι της "σχολής Κουτσουρέλη". Μερικοί που τον πρόλαβαν, μιλάνε για λαγουτιέρη εφάμιλλο του άλλου μεγάλου Καλαθενιώτη λαγουτιέρη, του Γιάννη Λεφάκη.
Δυστυχώς, στην καλύτερη του φάση, στην τρυφερή ηλικία των 20 ετών, έχασε την ζωή του, εκτελέστηκε από τα βαρβαρικά γερμανικά στρατεύματα, την αποφράδα ημέρα της 29ης Αυγούστου του 1944. Σίγουρα είχε να προσφέρει τα μέγιστα στην μουσική μας.


Δεν υπάρχουν σχόλια: