Τρίτη 5 Μαρτίου 2013

ΚΙΣΑΜΙΤΕΣ ΜΟΥΣΙΚΟΙ ΠΟΥ ΘΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ ΣΤΟΝ ΄Β ΠΑΓΚΟΣΜΙΟ ΠΟΛΕΜΟ



Ανάμεσα στα πολυάριθμα θύματα του 'Β παγκοσμίου πολέμου στην Κίσαμο, υπήρξαν και αρκετοί καλλιτέχνες που έχασαν την ζωή τους, είτε πολεμώντας τους Ιταλούς και τους Γερμανούς, είτε εκτελέσθηκαν από τα βαρβαρικά στρατεύματα κατοχής. Δυστυχώς, ο κατάλογος είναι μακρύς και συνεχώς προσθέτουμε και καινούριες πληροφορίες. Ελάχιστος φόρος τιμής σε αυτούς τους ανθρώπους που πάλεψαν για την λευτεριά του τόπου μας, θυσιάστηκαν, έγιναν παράδειγμα, φώτισαν με την αντίσταση τους, τις σκοτεινές εκείνες μέρες.


Ευθύμης Λυραντωνάκης - Λυραντώνης.
-------------------------------------------

Ο σπουδαιότατος αυτός βιολιστής από τις Καλάθενες Κισάμου, για τον οποίο έχουμε αναφερθεί ξεχωριστά από αυτόν εδώ τον ιστότοπο, έπεσε στις 29/8/44 σε ηλικία μόλις 35 ετών, όταν οι Γερμανοί, εξορμώντας από το Σηρικάρι, έφτασαν στις Καλάθενες και εκτελούσαν όποιον έβλεπαν μπροστά τους. Ο Ευθύμης Λυραντώνης έμεινε στην ιστορία, τόσο για την άρτια τεχνική του στο βιολί, όσο και για τον πρόωρο χαμό του.


Γιάννης Τζανακάκης
----------------------------

Σπουδαίος λαγουτιέρης από τις Λουσακιές Κισάμου. Ανταποκρίθηκε στο πατριωτικό κάλεσμα και πήγε να πολεμήσει τους Ιταλούς στο αλβανικό μέτωπο. Εκεί, σε κάποια μάχη, έχασε την ζωή του σε ηλικία 29 ετών.


Στέλιος Τζανακάκης
---------------------------

Ο καταπληκτικός αυτός λαγουτιέρης, με το μπερντελίδικο παίξιμο και το μερακλήδικο τραγούδι, εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στο χωριό του, την Μαλάθυρο Κισάμου το 1944, σε μια από τις πιο τραγικές ημέρες για την Κρήτη και την Ελλάδα γενικότερα. Η μουσική μας παράδοση έχασε ένα από τα μεγαλύτερα ταλέντα. Σίγουρα θα είχε να προσφέρει πολλά.

Μανώλης Σγουρομάλλης
----------------------------

Νεοανερχόμενος λαγουτιέρης, από τις Καλάθενες Κισάμου. Γιός του παλαιού λαγουτιέρη, Δημ.Σγουρομάλλη. Λένε ότι ήταν καλύτερος από τον πατέρα του, μάλιστα ήταν περιζήτητος για εκείνη την εποχή στα γλέντια, παρόλο το νεαρό της ηλικίας του. Δυστυχώς, την αποφράδα μέρα της 29ης Αυγούστου του '44, εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στις Καλάθενες, σε ηλικία 20 ετών. Την ίδια μέρα έχασε την ζωή του και ο συγχωριανός του Ευθ.Λυραντώνης, που αναφέραμε και πρίν.

Μανώλης Γιαννενάκης
---------------------------

Από τις Βρύσες Πλατάνου Κισάμου, αδελφός του βιολιστή Γ.Γιαννενάκη. Έπαιζε ερασιτεχνικά μαντολίνο και συνόδευε τον αδερφό του στα πρώτα του βήματα. Καλός και σαν χορευτής. Έπεσε ηρωϊκά μαχόμενος τους Ιταλούς στο αλβανικό μέτωπο το 1940 σε ηλικία 30 ετών.

Παύλος Μαριανάκης
------------------------

Εξαίσιος λαγουτιέρης και τραγουδιστής, της μεγάλης οικογένειας των Μαριάνων, από τον Δραπανιά Κισάμου. Εκτελέσθηκε από τους Γερμανούς στο Κολυμπάρι, σε ηλικία 30 ετών.

Γεώργιος Κουριδάκης
-------------------------

Ερασιτέχνης λυράρης από την Καλλιθέα Κισάμου. Αδελφός του παλιού λαγουτιέρη, Γιάννη Κουριδάκη. Έχασε την ζωή του από τον γερμανικό βομβαρδισμό στα Χανιά σε ηλικία 45 ετών.


Στέφανος Βεστάκης
------------------------

Χωροφύλακας από την Μελισσιά Κισάμου, ερασιτέχνης βιολιστής, ξεκίνησε να παίζει όταν κατατάχθηκε στην σχολή χωροφυλακής. Υπήρξε μαθητής του Βασίλη Παπαδάκη "Κοπανίδη". Έχασε την ζωή του σε ηλικία 23 ετών στην μάχη των Φλωρίων Σελίνου το 1941,  τότε που Σελινιώτες και Κισαμίτες πολεμιστές, εξολόθρευσαν μια διμοιρία Γερμανών μοτοσικλετιστών.

 Στέλιος Λιουδάκης
----------------------

Παλαιός βιολιστής από την Καμάρα Κισάμου. Ο αείμνηστος Ναύτης, τον ανέφερε σχετικά με τους παλαιούς μουσικούς που έπαιζαν την Γλυκομηλίτσα. Έπαιζε ώς επί το πλείστον στην περιοχή του, μάλιστα αναφέρεται και συνεργασία με τον σπουδαίο λαγουτιέρη, τον Ηλία Παπαδογιώργη. Έχασε την ζωή του σε ηλικία 60 ετών, μαχόμενος τους Γερμανούς στην Καληδωνία Κισάμου, το 1941.


2 σχόλια:

Ιωάννης Παπαδάκης είπε...

έχω μια φωτογραφία του Λυραντώνη αν την θες να την αναρτήσης

Rivendell είπε...

Ναί, ευχαρίστως, καλοδεχούμενα όλα Γιάννη!