Σάββατο 23 Οκτωβρίου 2010

ΜΑΝΩΛΗΣ ΦΡΑΓΚΕΔΑΚΗΣ


Φωτο: Από το βιβλίο του Θαν.Δεικτάκη "Χανιωτες Λαϊκοί μουσικοί που δεν υπάρχουν πιά, τόμος Ά"

1912 - 1986


Παραδοσιακός λαγουτιέρης αλλά και φημισμένος οργανοποιός από τις Βουκολιές Κισάμου.
Ερασιτεχνικά έπαιζε στα γλέντια μαζί με τους φίλους του βιολιστές Παπουτσομιχάλη, Βασίλη Παπαδάκη ή Κοπανίδη, αλλά και με τον μέγιστο λυράρη Νικ.Κατσούλη ή Κουφιανό.
Καλό παίξιμο, όπως λέει ο κόσμος, μπερντελίδικο. Στην Αθήνα που είχε πάει για να δουλέψει, μαθήτευσε σε έναν οργανοποιό και τότε κατάλαβε την μοναδική του κλίση στην τέχνη αυτή. Για πενήντα περίπου χρόνια άσκησε την τέχνη του οργανοποιού, ο καλύτερος όπως λένε στην Κρήτη. Έφτιαχνε τα καλύτερα λαγούτα(με έβενο) στο νησί, αλλά και τα καλύτερα μπουζούκια. Επίσης, έφτιαξε βιολιά και λύρες (προμήθευσε τον Χάρχαλη, τον Κουφιανό, τον Καντέρη κ.α.) Η φήμη του ξεπέρασε τα Χανιά και καλλιτέχνες από την υπόλοιπη Κρήτη, παράγγελναν τα όργανα τους στον Βουκολιανό τεχνίτη. Τα παιδιά του συνεχίζουν την οικογενειακή αυτή παράδοση, έχοντας το καλύτερο εργαστήριο στο Ηράκλειο.

ΙΩΑΝΝΗΣ ΓΙΑΝΝΕΝΑΚΗΣ - ΓΙΑΝΝΕΝΗΣ




1904 - 1945

Σπουδαίος βιολιστής που άκμασε στα χρόνια του μεσοπολέμου. Γεννήθηκε στις Βρύσσες, ερημωμένο σήμερα οικισμό, που άνηκε στην πρώην κοινότητα Πλατάνου Κισάμου καιέπαιζε σε όλη την έκταση της επαρχίας με μεγάλη επιτυχία. Συνεργάτες του, ο Καρεφυλλομανώλης, ο Μανώλης Γαλανάκης κ.α. Ο Γιαννενής έπαιζε στο ύφος του Χάρχαλη, έκανε ώς επι το πλείστον διασκευές στα κισαμίτικα συρτά, αλλά δεν τραγουδούσε, αντί αυτού είχε τον αδελφό του, τον ονομαζόμενο "Κοτσυφό" με την πολύ καλή φωνή.
Μετά τον γάμο του έμεινε στον Άστρικα Κισάμου, αλλά δυστυχώς το τέλος του ήταν πρόωρο και τραγικό. Ξενυχτισμένος από γλέντι, πήγε στο χωράφι και σκοτώθηκε πέφτωντας από ένα δέντρο.